Onze honden

Peter en Dianne – Juno en Mila

Eerste maisdrukjacht in Duitsland

Raseigenschappen

De Slovensky Kopov wordt veelal gebruikt voor de jacht op grofwild en is uitstekend geschikt als zweethond. Daarnaast is hij fanatiek in stöberen. Wat zeker zo belangrijk is, hij leent zich ook erg goed als gezinshond. 

Wie zijn Juno en Mila? 

Onze honden heten Juno en Mila. Ze zijn sinds juli 2019 lid van onze familie en ze zijn nu allebei ruim twee jaar oud. 
Het zijn echte rashonden. Juno en Mila zijn allebei een Slowaakse Brak (Slovensky Kopov). Dit  hondenras staat ook wel bekend als de Slowaakse hond. De Slovensky Kopov is de nationale jachthond in Slowakije. De hond wordt in Slowakije als trouwe viervoeter ingezet als hulp voor de jager op grofwild. 
 

Wat zijn de eigenschappen van een Slovensky Kopov? 

De honden worden overal in Slowakije ingezet als ondersteuning van de jacht. Omdat het Slowaakse landschap en het grofwild erg uitdagend kan zijn voor de hond heeft het ras een aantal sterke eigenschappen die passen bij de omgeving en zijn taak. De Kopov heeft een aantal specifieke eigenschappen: 
 

Jachtgerelateerde eigenschappen

 • Ze zijn speciaal gefokt voor de jacht. 
 • Ze hebben heel veel energie en een uitstekend uithoudingsvermogen waardoor ze uren lang hun taak kunnen uitvoeren zonder de minste blijk van vermoeidheid.
 • De hond heeft een uitstekend reukvermogen waardoor het geen probleem is om kilometers lang een bepaald zweetspoor te volgen. 
 • Ze zijn temperamentvol, volhardend en taai. 
 • De hond is van nature enigszins onafhankelijk en eigenzinnig. 
 • Ook zijn ze zeer intelligent en relatief makkelijk te trainen. Ze zijn zeer baasgericht dus het is verstandig om vroeg met de socialisatie en training te beginnen.  
 • De hond is goed te trainen maar eist wel een stevige, consistente hand om de passie en de jachtimpulsen van de hond onder controle te houden.
 • De hond valt onder FCI groep 6, lopende honden en zweethonden.
 

Huisgerelateerde eigenschappen

 • De Slovensky Kopov is erg sociaal en een fijne hond om in huis te hebben. 
 • Hij is erg aanhankelijk en kan het goed met kinderen vinden.

 Lichamelijke eigenschappen

 • Ze hebben een uitstekend uithoudingsvermogen.
 • De hond heeft sterke spieren, waardoor ze zeer explosief, snel en lang kunnen rennen.
 • Ze hebben elastische spieren waardoor ze zich makkelijk en behendig voortbewegen. Dit zorgt er ook voor dat ze zich goed door moeilijk begaanbaar terrein kunnen bewegen. 
 
 

Wat voor verzorging heeft een Kopov nodig?

De Slovensky Kopov heeft een typische Hound vacht. Het haar is kort en zacht tot licht ruw. Het regelmatig borstelen van de vacht is voldoende. De oren zijn redelijk groot en kunnen zoals bij elk ander ras gevoelig zijn voor infecties. De Slovensky Kopov is een sterk en vitaal ras en er is tot zover weinig bekend over aangeboren gezondheidsproblemen. 

De hond heeft naast zijn karaktereigenschappen ook een aantal sterke lichamelijke kenmerken.

Dit neemt met zich mee dat de hond behoefte heeft aan minimaal een uur aan lichaamsbeweging op matige tot krachtige intensiteit per dag.

Mila

Juno

Het uiterlijk

Een volwassen reu is ongeveer 48 cm hoog en het gewicht ligt tussen de 20 en 26 kilogram. Een een volwassen teef is ongeveer 43 cm hoog en het gewicht ligt tussen de 15 en de 20 kilogram. 
 
De vacht is ca. 2-5 cm lang, vlak aanliggend met een dichte ondervacht.

De hond is grotendeels zwart met bruine tot mahoniekleurige aftekeningen rond de snuit, borst en voeten.

Wat vertelt het verleden ons over de Slovensky Kopov? 
 
Hoewel de etymologie van de naam van Slovensky Kopov onduidelijk is, is het ras afkomstig
uit Slowakije. Ze wordt verondersteld ergens in de middeleeuwen te zijn onstaan. Een jachthond die verwant is aan de Duitse Brak. Zijn herkomst ligt in de Balkanstaten en Hongarije. Het is nog steeds een zeldzaam ras (vooral buiten zijn thuisland). De Slovensky kopov heeft sinds het begin een uitstekende reputatie voor zijn vermogen om urenlang een geur te volgen zonder de minste blijk van vermoeidheid. Het ras werd jarenlang niet erkend tot er na de Tweede Wereldoorlog een fokprogramma werd gestart, dat resulteerde in het eerste rasstandaard en stamboek. In 1963 werd de Slovensky Kopov officieel erkend door de FCI en de eerste rasvereniging werd opgericht in 1988. De SLovensky Kopov valt nu onder de Nederlandse Brakken Club. 

Mila haalt graag kattekwaad uit..

Als het niet meer past moet je creatief zijn..